KİLİS L TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU
EĞİTİM VE İYİLEŞTİRME HİZMETLERİ

EĞİTİM BİRİMİ FAALİYETLERİ

     Kilis L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumumuzda yürütülmekte olan Eğitim-Öğretim, Sosyal ve Kültürel Faaliyetler ile sportif çalışmalarda amaç; Kurumumuzda bulunan hükümlüleri, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda vatanını ve milletini seven kişiler olarak yetiştirmektir. Onları; özgüvenlerini kazanmış, kendisine ve çevresine duyarlı, ruhsal ve duygusal gelişimlerini destekleyen, sosyal ve manevi yönden toplumla uyumlu, suç ortamından ve suç işlemeyi doğuran nedenlerden uzaklaşmış bir şekilde topluma yeniden kazandırmaktır.

     Kurumumuzda yürütülmekte olan eğitim-öğretim, sosyal-kültürel ve sportif tüm faaliyetler kanun, tüzük, yönetmelik ve genelge hükümleri doğrultusunda, Bakanlığımız ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüz tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan işbirliği protokolleri çerçevesinde yürütülmektedir.

     Kurumumuzda; temel eğitim, mesleki eğitim ve sosyo-kültürel alanlarda açılmakta olan tüm kurslar İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İşkur İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde planlanmaktadır. Kurumumuzda açılmış olan kurslarda başarı gösteren tüm hükümlü ve tutuklulara, görmüş oldukları eğitim alanında Milli Eğitim onaylı sertifika verilmektedir.

Kurumumuz eğitim biriminde kadrolu 2 öğretmen ve 5 infaz koruma memuru görev yapmaktadır. Ceza İnfaz Kurumumuzda sürdürülen eğitim ve öğretim faaliyetlerini şu başlıklar altında inceleyebiliriz:

Temel Eğitim Kursları

Orta ve Yüksek Öğretim Faaliyetleri

KURS FAALİYETLERİ

1- Sosyal ve Kültürel Kurslar

2- Mesleki Eğitim Kursları

Sosyal ve Kültürel Faaliyetler


 

TEMEL EĞİTİM KURSLARI

Kurumumuzda bulunan hükümlülerden okuma yazma bilmeyen ya da Yetişkin II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi bulunmayan her hükümlü “2841 Sayılı Zorunlu İlköğrenim Çağı Dışında Kalmış Okuma-Yazma Bilmeyen Vatandaşların, Okur-Yazar Duruma Getirilmesi Veya Bunlara İlkokul Düzeyinde Eğitim Öğretim Yaptırılması Hakkında Kanun” kapsamında eğitime tabii tutulur. Kilis İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde Yetişkinler Okuma – Yazma I. Kademe ve II. Kademe Kursları düzenli olarak açılmaktadır.

a-1. Kademe Okuma-Yazma Eğitimi Kursları

Kurumumuza gelen her hükümlünün eğitim durumu bilgisi alınarak içerisinde okuma yazma bilmeyenler ile ilkokul eğitimini yarıda bırakmış olanlar tespit edilerek durumlarına uygun kurslara gitmeleri sağlanır. Mevzuatımız hükümlerine göre Kurumumuzda bulunan hükümlülerden okuma yazma bilmeyen 65 yaş altında sağlıklı genç ve yetişkinler açılmakta olan kurslara alınmakta, burada Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı doğrultusunda temel okuma-yazma eğitimi verilmektedir. Bu kurslar kurum öğretmenleri tarafından verilmektedir.


 

b-2. Kademe Okuma-Yazma Eğitimi Kursları

Gerek Okuma – Yazma 1. Kademe Kursunu başarı ile bitirenler ve gerekse İlkokulu ara sınıflardan terk etmiş durumda olanlar Okuma Yazma 2. Kademe Kursu(İlkokul Bitirme Kursu)na alınarak eğitimlerini tamamlamaları sağlanmaktadır. Bu kursu başarı ile tamamlayanlar İlkokul Eğitimini tamamlamış sayılmakta ve Açık İlköğretim Okulu’na kayıt yaptırma hakkına sahip olmaktadır. Kurumumuzda bulunan hükümlülerden şartları uygun olanlara düzenli olarak Okuma – Yazma 2. Kademe Kursları açılmaktadır. Okuma Yazma II. Kademe Kursları Kurum Öğretmenleri tarafından verilmektedir.


 

 ORTA VE YÜKSEK ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

  a-  Açık İlköğretim Okulu (AİO)

Kurumumuzda bulunan hükümlüler ile yapmış olduğumuz birebir görüşmelerde sürekli olarak okumanın ve eğitimlerini tamamlamanın önemi vurgulanmış, şu an bulundukları durumun bir üstü eğitimi almaları için yönlendirici tavsiyelerde bulunulmuştur.

 

b-  Açık Öğretim Lisesi (AÖL)

Şuanda Açıköğretim Lisesinde kayıtlı  öğrencilerimiz bulunmaktadır. Kayıt dönemi hükümlülere bildirilmektedir.

 c- Öğrenci Seçme Sınavı

Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlüler ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan tüm sınavlara katılma hakkına sahiptir.

  d- Açık Öğretim Fakültesi

Kurumumuzda bulunan hükümlüler yüksek öğrenimlerini Açık Öğretim Fakültesi kanalı ile gerçekleştirmektedirler.
 

 e- Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)

Sınav dönemleri hükümlülere bildirilmektedir.

 g-Mesleki Eğitim Kursları

Hükümlü ve tutukluların; kendilerini bir meslek dalında yetiştirmeleri, topluma, ailesine faydalı bireyler olarak yetişmeleri amacıyla mesleki kurslar açılmakta, kursun sonucunda başarılı oldukları takdirde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı “Kurs Bitirme Belgesi” verilmektedir. Kurumumuzda Atölyeler tam olarak açılamamış olduğundan istediğimiz seviyede olmasa da imkânlarımız dâhilinde “Mesleki Eğitim Kursları” açılmakta, hükümlü ve tutukluların kendilerini geliştirmelerine imkan sağlanmaktadır.

 

SOSYAL - KÜLTÜREL KURSLAR

Kurumumuzda bulunan hükümlülere yönelik olarak mesleki eğitim kurslarının yanında sosyal ve kültürel yönden gelişmelerini temin etmek ve sosyal hayattan kopmadan yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak amacıyla “Sosyal ve Kültürel Kurslar” da açılmaktadır. Bu kurslardaki amaç sosyal hayatın her zaman devam ettiğini hükümlülere fark ettirmek ve tahliyelerinden sonra  sosyal çevresi ile uyum sıkıntısı yaşamadan topluma intibaklarını sağlamaktır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSLERİ

Kurumumuzda bulunan hükümlülere yönelik Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri, Adalet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 30.03.2001 tarihinde imzalanan “Tutuklu ve Hükümlülerin Dini ve Ahlaki Gelişimlerini Sağlamaya Yönelik İşbirliği Protokolü” kapsamında,Kilis İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen vaiz tarafından erkek hükümlülere verilmektedir. Dersler; Bakanlığımızca 26.09.2002 tarihinde yayınlanan “Adalet Bakanlığına Bağlı Ceza İnfaz Kurumlarındaki Tutuklu ve Hükümlülere verilecek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Müfredatı'na uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

Kurumumuzda görevli Sosyal Hizmet Uzmanı bulunmadığından sosyal faaliyetlerin planlanması ve uygulanması Eğitim Birimi personelince gerçekleştirilmektedir. Kurum içi ve Kurum dışında gerçekleştirmiş olduğumuz faaliyetleri kısaca şöyle sıralayabiliriz..

a- Konferans: Kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutukluların sosyal ve kültürel yönden kendilerini geliştirebilmeleri ve farklı alanlarda anlatıcı ile birebir görüşerek bilgilenmeleri amacıyla çeşitli konularda konferanslar düzenlenmektedir. Özel gün ve haftalarda ilimiz sivil toplum kuruluşları ile temasa geçilip günün anlam ve önemi hakkında konferanslar düzenlenmektedir.

b- Bilgi Yarışması ve Münazara

Hükümlülerin bilgi seviyelerini arttırmaya yönelik genel kültüre dayalı bilgi yarışması her 3 aylık dönemlerde periyotlar halinde hükümlülere yaptırılmaktadır. Münazara için daha çok  güncel konular seçilmektedir.

SPOR FAALİYETLERİ

Kurumumuzda bulunan hükümlülere yeterli sayıda satranç takımı dağıtılmış olup, satranç bilenler arasında düzenli olarak turnuva düzenlenmektedir. Ayrıca Basketbol sahası, voleybol sahası ve masa tenisinden hükümlüler istifade etmektedir.

KÜTÜPHANE FAALİYETLERİ

Kurum kütüphanesinde hükümlülere yeterli sayıda kitap istifadelerine sunulmuştur. Kütüphanemizin zenginleştirilmesi için yayınevlerinden ve bağışlarla kitap sayısının arttırılması ( yeni ve güncel kitaplar ) çalışması devam etmektedir. Kitaplar 15 günün sonunda iade edilmek üzere hükümlü ve tutuklulara verilmekte, uzatılma talebi geldiğinde ise bir defaya mahsus tekrar 15 gün süre tanınmaktadır.

 

EĞİTİM KURULU FAALİYETLERİ

Eğitim Kurulumuzca: gerek Kurumumuz Kütüphanesine bağışlanan gerekse hükümlü / tutukluların kendilerine gelen kitap ve yayınları “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik ve Ceza İnfaz Kurumları Kütüphane ve Kitaplık Yönergesi” hükümlerine göre incelenmektedir. Gerektiğinde İl Emniyet Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapılarak kitap ve yayınlar hakkında mahkemelerce verilmiş herhangi bir toplatma kararı olup olmadığı araştırılmaktadır. Eğitim Kurulu karar dosyamız düzenli olarak tutularak alınan her kararın bir nüshası burada muhafaza edilmektedir.

PERSONEL EĞİTİMİ

Kurumumuz personelinin büyük bir kısmı üniversiteyi bitirmiş yada devam etmektedir. Kurumumuz  personelinin Hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimleri Bakanlığımıza bağlı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personel Eğitim Merkezlerince gerçekleştirilmektedir.

 

PSİKOSOSYAL SERVİS

Psikososyal yardım servisi personel ve hükümlülerin ruh ve beden sağlığı ve bütünlüğüne ilişkin koruyucu, geliştirici programları araştıran, uygulayan ve gerektiğinde tedavi sürecine katılarak psikolojik destek ve müdahalede bulunan, ayrıca hükümlülerin bireysel özelliklerini, yaşam koşullarını ve suç işleme nedenlerini belirleyerek bireysel gelişmelerine yardımcı olan, kurum yaşamlarına uyumlarını ve toplumsal yaşamla uyumlaşmalarını sağlayan ve bireyin yeniden suç işlemesini engelleyecek önlemleri alan ve bu amaçla gerektiğinde kurum en üst amirinin bilgisi dâhilinde, aileler ve sosyal çevreyle görüşme yapan servistir. Psikososyal yardım servisinde, psikolog ve sosyal çalışmacı görev yapar. İyileştirme programları kapsamında spor alanları, çok amaçlı salon, kütüphane ve iş atölyelerinden yararlanma, meslek edinme kursları gibi faaliyetlere katılabilecek durumdaki hükümlüler ile kurumun iç hizmetlerinde çalıştırılacak hükümlüleri belirleyerek idare ve gözlem kuruluna sunar. Psikososyal yardım servisi, hükümlülerin gözlem ve sınıflandırma formunu düzenler, ayrıca; servisin çalışmalarıyla ilgili olarak üç ayda bir raporla kurum en üst amirine bildirir.

PSİKOSOSYAL SERVİS FAALİYETLERİ

Ceza infaz kurumlarında psiko-sosyal yardım servisi çalışmaları "Standartlar Sistemi" çerçevesinde oluşturulan "İyileştirme Haritası" kapsamında yürütülmektedir. Bireylerin kendileri ve yaşadıkları sosyal çevreleri ile ilgili psikososyal özelliklerini içeren çalışmalar psikososyal servis uzmanları tarafından yapılmaktadır. Ceza infaz kurumu psikososyal yardım servislerinde psikolog ve sosyal çalışmacı görev yapmaktadır. Psikososyal servis uzmanları planlama, yürütme ve izleme değerlendirme çalışmalarını mesleki bilgi ve uzmanlık alanı çerçevesinde yürütür. Mesleki yöntem ile inceleme, problem çözme, gözlem, görüşme, rapor yazma ve dosyalama gibi teknikleri çalışmalar sırasında kullanır.

A.Hükümlü-Tutukluya Yönelik Hizmetler

a. Kuruma Girişteki Hizmetler
(1) Kuruma yeni gelen hükümlü-tutukluyla geçici kabul bölümünde azami ilk 3 gün içinde görüşmesini yapar.
(2) Yapılan bu ilk görüşmede uzman kendini ve kurumda yürütülen psikolojik hizmetleri tanıtır.
(3) Hükümlü veya tutuklunun uzmana hangi durumlarda ve nasıl başvurabileceğini anlatır.
(4) Bu görüşmede hükümlü-tutukludan genel bilgiler  ile  varsa daha önce yaşadığı psikolojik rahatsızlıkları ve gördüğü tedaviler, herhangi bir madde bağımlılığı olup olmadığı gibi bilgiler alınır.
(5) Görüşme sonucunda elde edilen bilgiler hükümlü-tutuklu tanıma formuna kaydedilir.

b . Kurum Sürecindeki Hizmetler

(1) Hükümlü-tutuklunun kendi talebi, kurum çalışanlarının yönlendirmesi ve psiko-sosyal servis uzmanları tarafından bireysel psikolojik görüşmeler yapılır.
(2) Hükümlü-tutuklunun mesleği konusunda bilgi alır. Kurumda bulunan iş yurdu ve mesleki eğitim atölyelerine katılımı konusunda bilgi aktarımında bulunur.
(3) Gerekli gördüğünde hükümlü-tutuklunun aile üyeleri ile görüşme yaparak sorunların tespit ve çözümlenmesine yardımcı olur.

c . Salıverilmeye Hazırlık ve Salıverilme Sonrası Hizmetler

(1) Salıverilme sonrası hazırlık çalışmaları kapsamında sosyal yaşama adapte olmalarına yönelik görüşmeler yapar.
(2) Hükümlünün salıverilme sonrası yaşamına ilişkin sosyal çevresi ile ilişkiye geçer.
(3) Hükümlünün salıverilme sonrası yapabileceği işler, işyerleri ve gerekleri konusunda bilgi aktarımında bulunur.

B. Personele Yönelik Hizmetler

Kurum personelinin sorunlarının tespiti ve çözümü için gerekli gördüğü durumlarda grup yada bireysel görüşmeler yapar.

C. İdari Görev Yetki ve Sorumluluklar

(1) Hükümlü-tutuklunun psiko -sosyal özelliklerini, davranışlarının nedenlerini değerlendirmek, açıklamak ve bilgi aktarımında bulunmak amacıyla Disiplin ve İdare Kurulunda görev alır. Kurul toplantılarına katılır, oy kullanır.
(2) Disiplin kurulunda ;
- İnfaz rejimine uyan, kendisine uygulanan tretman çalışmalarında olumlu gelişmeler kaydeden hükümlü-tutuklunun ödüllendirilmesini idareye teklif eder.

- Disiplin soruşturması gerektiren durumlarda tutanakları okur, gerekli görüyorsa tutanağı tutan kişi ve hükümlü-tutuklu ile görüşmeler yapar.
(3) İdare Kurulunda ;
- Hükümlünün müşahede ve sınıflandırılma aşamalarında  görev alır.
(4) Yayın Seçici Kurulun üyesidir. Kurulla ilgili görevleri yapar. 
(5) Kurum içinde günlük yaşamın programlanmasında, mesleki formasyonu idareye görüş ve öneriler bildirir.
(6) Personel hizmet içi eğitim seminerlerinde konusu ile ilgili görev alır. Eğitici personel olarak derslere girer.

D. Diğer Mesleki Çalışmalar

(1) Ceza infaz kurumu yönetimi, infaz ve diğer mesleki konulardaki konularda  araştırma kaynak ve dokümanları takip eder. Kurum içinde çeşitli araştırma projeleri geliştirip uygulayabilir.
(2) Üniversite hastane diğer kamu kurum ve kuruluşları mesleki ve sivil toplum örgütleri ile ilişki kurarak kurumdaki psiko -sosyal hizmetlerin kalite ve etkinliğini artırmaya çalışır.