KİLİS L TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU
HAKKIMIZDA

KİLİS L TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU ÖZELLİKLERİ

     Kilis L Tipi Kapalı Ceza İnfza Kurumu Özellikleri;

    L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuz 03 Kasım 2016 tarihinden itibaren hükümlü/tutuklu kabulüne başlamış olup, uluslararası standartlara uygundur. Tutuklu ve hükümlülerin; barınma, sağlık, eğitim ve her türlü iyileştirme taleplerine cevap verecek yeterli fizikî alanlar bulunmaktadır. Bu faaliyetlere ilave olarak, sportif ve kültürel hizmetlerin sunulacağı mekânlar da mevcuttur.

     Kilis L Tipi Kapalı Ceza İnfaz kurumunda, bireysel odalar 12.45 m², açık avlular 65.19 m², ortak yaşam ünitesi 56.59 m² olup 21 kişinin bir arada bulunduğu bir ünite toplam 208,93 m² dir. Hükümlü ve tutuklu odalarında 100 x 125 cm boyutlarında ışık alan çift ve saydam camlı pencereler bulunmaktadır.

     Kilis L Tipi Kapalı Ceza İnfaz kurumunda hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır.Hükümlü ve tutuklular gündüzleri ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.24 kişilik 45 adet, 21 kişilik 14 adet, 3 kişilik 16 adet, tek kişilik de 92 adet oda olmak üzere toplam 1514 kişilik kapasiteye sahip Kilis L tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunu, koğuş sisteminden kaynaklanan güvenlik zafiyetlerini büyük ölçüde azaltmaktadır.

     Ceza infaz kurumunda, günlük hizmetlerin (sayım, hastane, ziyaret, duruşma, tahliye, görüş vb.) kayıt altına alındığı, personelin idari blok ile hükümlü ve tutuklu bloklarına geçişlerinin kontrol altında tutulduğu ve tüm sirkülasyonun organize edildiği bir ana kontrol merkezi ile altı lokal kontrol merkezi bulunmaktadır.

     Kurumda, giriş-çıkışların kontrolü ve izinsiz girişleri engellemek üzere göz biyometrisi ile binaya tüm giriş-çıkışlarda elektronik arama amaçlı olarak kullanılan duyarlı kapı ve X-Ray cihazı bulunmaktadır. X-Ray cihazı ceza infaz kurumuna giren her türlü eşya ve erzakın X ışınları ile detayını almak üzere kurulmuş bir sistemdir. Sistem iki ayrı monitöre bağlı olarak çalışmakta, monitörler eşyanın detay ve içeriğini gösterme amaçlı kullanılmakta, şüphe duyulan nesneler üzerinde yakın gösterim (zoom) yapılabilmektedir. Aramalarda ayrıca el detektörü de kullanılmaktadır.

     Bu ceza infaz kurumunda; kurum müdürü, ikinci müdürler, idare memuru, sayman ile yeterli sayıda doktor, diş hekimi, psikolog,  öğretmen, kâtip, sağlık memuru,infaz ve koruma başmemuru, teknisyen, infaz ve koruma memuru, kaloriferci ve hizmetli görev yapmaktadır. Her bölümün ortak yaşam alanında bir adet tv anten girişi, bir adet çok kanallı merkezî radyo, küçük bir mutfak (çay pişirme ve pişirilmeden yenebilen sebze meyveler ile bulaşıkların yıkanması için) elektrikli ısıtıcı için bir adet priz, acil durumlarda personelin çağrılması için 1 adet ışıklı çağırma butonu bulunmaktadır.

 

KİLİS AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU ÖZELLİKLERİ

26 Ekim 2016 tarihinde hükümlü kabulüne başlayan Kilis Açık Ceza İnfaz Kurumu 35.000 m² lik alan üzerinde konuşlandırılmış olup, Kilis İl Merkezine 12 km mesafede bulunmaktadır.

Kurumumuzun ana binası 2 bloktan oluşmaktadır. A Blokta idari birimler ile hükümlü yemekhanesi, B blokta ise 30 odadan oluşan koğuş bölümü bulunmaktadır. Kurumun eklentilerinde L tipi kapalı ve açık ceza infaz kurumlarının yemek ihtiyacını karşılayan mutfak, sıcak su ve kalorifer sistemi için teknik bina ve ısı merkezi, katı atık arıtma tesisi, su deposu, 2 adet atölye ve kafeteryadan oluşmaktadır. Atölyelerden birisi ceza infaz kurumlarının ekmek ihtiyacını karşılamak üzere ekmek fırınına dönüştürülmüş ve bugün itibariyle günlük 4000 ekmek ve haftalık yaklaşık 7000 simit- poğaça üretimi yapılmaktadır.

Yerleşke içerisinde ayrıca ziyaretçilerin çay ve yemek ihtiyacını giderebilecek küçük bir kafeterya da hizmet vermektedir.

'Her Hükümlü Mutlak Kötü Değildir' sloganı ile hareket edip hükümlüye meslek öğreterek Devletin onların yanında olduğunu göstermek, mesleği sayesinde suç işlemesine neden olan ortamlardan uzaklaşması, ailesinin geçimini sağlayarak topluma faydalı bir birey olarak cezasını tamamlaması amaçlanmaktadır. Suça karışmış olanların rehabilitasyonu noktasında çok önemli bir görev üstlenen Kurumumuz yapılan çalışmalar hükümlülere yasal yollardan da hayatlarını idame ettirebileceklerini öğrenmeleri açısından da son derece önem arz etmektedir.